botox expressie rimpels

Een naam voor elke rimpel

De ene rimpel is de andere niet, om te beginnen heeft elke rimpel zijn eigen naam. Zo vormen de rimpels tussen je wenkbrauwen samen de fronsrimpel, worden de kleine lijntjes om je ogen kraaienpootjes genoemd en de welbekende neus-lippenplooi is weer een benaming voor de lijnen die van je neus tot je mond lopen.


Ontstaan en aanpak dynamische rimpels

Rimpels vallen allemaal in een bepaalde categorie. Zo kan je rimpels onderverdelen in statische en dynamische rimpels.  Behalve dat ze totaal verschillend zijn, ontstaan ze ook op een andere manier en vragen ze elk hun eigen aanpak.

  • Dynamische rimpels ontstaan door het willekeurig of onwillekeurig aanspannen van bepaalde gelaatsspieren vlak onder de huid. Zo ontstaan voorhoofdsrimpels, groeven tussen de wenkbrauwen, kraaienpootjes, verticale rimpels bij het optrekken van de neus (zogenaamde bunny lines) of een golfbal-effect van de kin.
  • Hoe meer expressie je gezicht vertoont, hoe dieper deze rimpels en lijnen zullen zijn.
  • Ze zijn storend, niet alleen omdat ze ons rimpels bezorgen, maar ook omdat ze een strenge of bezorgde uitdrukking geven die niet altijd past bij onze gemoedstoestand.
  • Onbehandeld zullen dynamische rimpels bij verlies van huidelasticiteit tijdens het verouderingsproces statisch worden, ze blijven met andere woorden ook zichtbaar, zelfs zonder spieractiviteit in het aangezicht als dit ontspannen is. 

Dynamische rimpels situeren zich voornamelijk in de bovenste gelaatshelft

Voorhoofdrimpels: horizontale rimpels.

De rimpels worden veroorzaakt door de spierwerking van de voorhoofdsspier. De huid “breekt” uiteindelijk en zo ontstaan permanente rimpels/lijnen aan het voorhoofd. Door de spier te ontspannen kan de huid herstellen.
Opgepast: door de behandeling van voorhoofdrimpels kan een verminderen van expressie optreden. Mimiek is een zeer belangrijk onderdeel in onze lichaamstaal. Het kan soms ook een ongewenste lagere stand van de wenkbrauwen veroorzaken. Ervaring en deskundigheid is dus vereist voor het behandelen van het voorhoofd.

Frons: verticale lijnen tussen de wenkbrauwen

Dit zijn de “boze” lijnen.  Mensen die veel fronsen kunnen soms ongewild een norse of boze gelaatsuitdrukking hebben. Bovendien kunnen fronsrimpels uiteindelijk in de huid blijven staan, ook bij ontspannen gezichtsspieren blijven de rimpels aanwezig. Het is niet erg als deze expressie vermindert tenzij men professioneel acteert of bijvoorbeeld in het onderwijs werkt, waar een strenge blik soms eens voordeel kan zijn om gezag af te dwingen.

Kraaienpootjes
Kraaienpootjes zijn fijne waaiervormige rimpels aan de ooghoeken ofwel lachrimpels.
Lachen is gezond, echter bij veelvuldig lachen vormen zich kraaienpootjes naast de ogen.
 
Spierontspanners en dynamische rimpels
Spierontspanners behandelen de onderliggende oorzaak van dynamische rimpelvorming: ze verhinderen het optreden van rimpels tijdens gelaatsexpressie waardoor de huid kan herstellen.botox fronwrimpels hasselt
 
  • Dynamische rimpels gaan met behulp van spierontspanners verminderen en kunnen zelfs verdwijnen bij herhaaldelijke toepassing.  Indien de huid zelfs na meerdere behandelingen niet is hersteld, kunnen de lijnen opgevuld worden met biocompatibele vulmiddelen.
  • Spierontspanners werken ook preventief tegen het ontwikkelen van expressierimpels. Zo evolueren dynamische rimpels niet naar statische rimpels.
  • Het is belangrijk dat bij een behandeling met spierontspanners het gelaat zo veel mogelijk haar natuurlijke expressie behoudt.
  • Kennis en ervaring van de arts tijdens een behandeling zijn van cruciaal belang voor het resultaat. Ideaal is een ontspannen gelaat bij rust te verkrijgen maar met behoud van de vrijwillige expressie.
  • Overmatig gebruik van spierontspanners geeft aanleiding tot een verlamde uitdrukking, de gevreesde ‘Frozen Look’.