zonnebescherming voor de huid en botox

Hoe mijn huid beschermen tegen de zon?

De zon is een bron van leven die van onmiskenbaar belang is voor alle vormen van ontwikkeling. Toch kunnen zonnestralen ook een schadelijk effect hebben op ons lichaam en met name op de huid. Onze huid wordt continu blootgesteld aan de zon. Een goede bescherming tegen de zon is dan ook een absolute must.

Welke verschillende soorten UV-stralen bestaan er?

·         UV-A stralen: zijn verantwoordelijk voor huidveroudering (door beschadiging van bindweefsel verliest de huid zijn elasticiteit), allergieën en huidkanker.

·         UV-B stralen: zorgen voor het bruinen van de huid maar kunnen ook zonnebrand en huidkanker veroorzaken.

·         Het verschil is dat UVA-stralen, in tegenstelling tot UVB-stralen die verantwoordelijk zijn voor zonnebrand, geen enkel alarmsignaal geven.

Hoe werken zonneproducten?

·         Zonnebeschermingsproducten moeten zowel tegen UVB- als tegen UVA-stralen beschermen.

·         Zonneproducten worden met filters samengesteld.

  1. De minerale zonnefilters reflecteren het licht en vormen een beschermende barrière tegen UVA en UVB. Minerale beschermingslagen zoals zinkoxyde of titaandioxyde worden niet door de huid opgenomen.
  2. De synthetische zonnefilters beschermen de huid door de zonnestralen te absorberen. Al naargelang hun samenstelling absorberen ze slechts bepaalde golflengten van de zonnestraling. Er bestaan dus chemische filters specifiek voor UVA-stralen en anderen voor UVB-stralen. Om een doeltreffende breedspectrumbescherming te waarborgen, moet men dus meerdere filters combineren.
  3. Organo-chemische filters zijn een mengsel van beiden. Ze absorberen en weerkaatsen de UV-stralen. Ze bezitten een breed spectrum dat een ruimere bescherming tegen UV-stralen biedt.

 

Wat is de zonbeschermingsfactor?

De zonbeschermingsfactor SPF (Sun Protection Factor) geeft het beschermingsniveau aan tegen UVB-stralen die zonnebrand veroorzaken. De zonbeschermingsfactor geeft de tijd weer die de huid in de zon kan blijven zonder te verbranden in vergelijking met wanneer hij onbeschermd zou zijn. Een dubbel zo hoge SPF-factor betekent echter geen dubbele bescherming.

·         Aanduiding

  1. SPF Lichte bescherming 6, 10
  2. Matige bescherming 15, 20, 25
  3. Hoge bescherming 30, 50
  4. Zeer hoge bescherming 50+

·         Hoeveel zonnestralen worden geblokkeerd?

  1. SPF 15 blokkeert 94 procent van de UBV stralen
  2. SPF 30 blokkeert 97 procent van de UBV stralen
  3. SPF 50 produkt 98 procent van de UBV stralen

·         Bescherming van de huid tegen UVA stralen. De bescherming tegen UVA  stralen wordt door het UVA logo aangegeven. Deze bescherming moet in evenwicht zijn met de UVB-bescherming.

Algemene tips om uw huid te beschermen tegen de zon

  • Breng een zonnecrème aan die is aangepast aan uw fototype. Het fototype geeft de huidgevoeligheid voor zonlicht aan. Mensen met een licht huidtype verbranden sneller dan donkere types.
  • Breng het product 30 min. vóór zonneblootstelling aan op de huid.
  • Breng het product regelmatig opnieuw aan (om de twee uur) vooral wanneer u bent gaan zwemmen, gezweet heeft of zich afgedroogd heeft.
  • Vermijd zon tussen 11u00 en 16u00 en let op met frisse wind, wolken en een weerkaatsende bodem. De frisse wind zorgt ervoor dat u de warmte op uw huid minder rap aanvoelt.
  • Bescherm uzelf en uw kinderen tegen overdadig zonlicht met een hoed, zonnebril en donker T-shirt.
  • Draag een zonnebril die zowel UVA- als UVB-licht tegenhoudt: behalve de huid, kunnen ook de ogen schade lijden door UV-licht.Tevens voorkomt u zo kraaienpootjes
  • Smeer u ook in wanneer u in de schaduw of onder een parasol zit. Een strandparasol houdt slechts 40 tot 50% van de UV-stralen tegen, de rest van de straling wordt doorgelaten of bereikt de huid via reflectie. Zelfs bij bewolking of onder een parasol kan de huid dus nog verbranden.
  • Zelfs bij een bewolkte hemel dringt 80% van de UV-stralen door de bewolking.  Daarom is het absoluut noodzakelijk om jezelf ook dan te beschermen.
  • 85% van de UVA-stralen en 60% van de UVB-stralen dringen door tot op een diepte van 50 cm in het water.
 

Wat is de UV-index?

De UV-index definieert de sterkte van de UV-straling afhankelijk van de geografische ligging, maand en uur. Ze werd ontworpen om te wijzen op mogelijke gezondheidsrisico’s. In de weerberichten is de aangegevn UV-index de maximale waarde die tijdens de dag wordt voorzien en die meestal wordt bereikt wanneer de zon het hoogst staat.

  • Bij een zwakke UV-index van 0 tot 2 kan je in alle veiligheid van de buitenactiviteiten genieten.
  • Bij een matige tot hoge UV-index van 3 tot 7 zoek je best ‘s middags schaduw op. Bescherm je met kledij, hoedje, zonnebril en zonnecrème.
  • Vanaf een zeer hoge tot extreme UV-index van 8 tot 11 vermijd je buitenactiviteiten op het heetst van de dag. Je zoekt best steeds de schaduw op. Beschermende kledij, hoedje, zonnebril en zonnecrème zijn noodzakelijk.

Wat is een goede zonnebescherming?

  • Zorg voor een zonnebeschermingsproduct dat zowel tegen UVA en UVB beschermt.
  • Gevoelige huidtypes gebruiken beter minerale filters om zich tegen de zon te beschermen.
  • Antioxydanten geven extra bescherming tegen vrije radicalen daar geen enkele zonnefilter 100% bescherming geeft. De volgende antioxidanten worden gezien als het meest effectief in huidverzorging: vitamine A, E, C en co-enzym Q10 en alpha liponzuur.
  • DNA-herstel enzymes zijn de laatste ontwikkeling die opgelopen DNA schade door zonlicht herstellen.

Zonnebescherming om uw huid gezond te houden

UV-stralen dringen in de huid en zijn verantwoordelijk voor 80% van de huidverouderingsverschijnselen. UV stralen zijn een bron van vrije radicalen die de huid beschadigen. De huid loopt DNA-schade op en het collageen wordt afgebroken.Op termijn lijdt dit tot huidveroudering en huidkanker. Het gebruik van een goede zonnebescherming (SPF) is essentieel om de huid gezond te houden.