Medische huidverbetering door collageenstimulatie

Met het ouder worden breekt het collageen, het jeugdigheidseiwit van de huid, geleidelijk af hetgeen zich vertaalt in lijntjes en rimpels, huidverdunning en verslapping.

Jaarlijks verliest de huid 1% aan collageen.

  • De eerste 5 jaar na de menopauze verliest de huid 30% collageen waardoor de huidkwaliteit versneld achteruit gaat.
  • Zonneblootstelling en roken versnellen deze collageenafbraak.

 

 

 

Esthetische behandeling om collageenaanmaak te stimuleren

Als een goede huidverzorging niet meer volstaat zijn er een aantal medisch esthetische behandelingen die de collageenaanmaak van de huid stimuleren waardoor deze terug verjongt:

Enerzijds hebben we biostimulatietechnieken die op een natuurlijke wijze werken:

  1. Mesotherapie: een biostimulerende oplossing wordt in de huid, quasi pijnloos, geïnjecteerd met behulp van een geautomatiseerd mesogun U225.
  2. Microneedling: de zeer fijne naaldjes van de dermapen gaan de huid prikkelen en stimuleren tot de aanmaak van nieuw weefsel.
  3. PRP: groeifactoren, uit het eigen bloed gecollecteerd, worden in de huid ingespoten hetgeen een sterk revitaliserend effect heeft op de fibroblasten, de steuncellen van de huid.

Desgewenst kunnen technieken zoals Mesotherapie, Microneedling en PRP gecombineerd worden waardoor de resultaten meer uitgesproken zijn.

Los van bovenstaande medische huidverbeteringstechnieken kan de huid ook tot collageenaanmaak gestimuleerd worden met behulp van, milde tot uitgesproken, warmte.

  1. Venus freeze plus (MP)2: de laatste generatie van multipolaire radiofrequency (RF) in combinatie met gepatenteerde PEMF (Pulsed Electromagnetic Fields) technologie gaat de huid op een zachte manier verwarmen waardoor de collageenaanmaak fors gestimuleerd wordt. Tevens geeft deze behandeling ook een zachte lifting van de huid. Ideaal voor patiënten die zowel huidverslapping en rimpeltjes willen behandeling of voorkomen.

  2. Venus Viva: deze revolutionaire Nanofractional Radiofrequency (RF) gaat de huid sterk maar gecontroleerd verwarmen zoals een laser, maar het herstel en risico op complicaties zijn beduidend minder. Deze technologie is geschikt voor milde tot uitgesproken huidveroudering.

Al deze huidverbeteringsbehandelingen zijn toegespitst op het moderne leven waarbij het herstel (downtime) nihil of kortdurend is. Deze korte downtime heeft als consequentie dat de behandelingen een aantal keren herhaald moeten worden om tot een goed resultaat te komen (kuurvorm).

Achteraf kan advies naar een goede huidverzorging en een vrijblijvend voorstel tot onderhoudsbehandelingen ervoor zorgen dat de huid in goede conditie blijft en de huidveroudering sterk afgeremd wordt.

Trends in huidverbeteringsbehandelingen

Een nieuwe trend is vroegtijdig te starten met deze behandelingen waarbij de achterliggende redenering is dat het gemakkelijker is een huid jong te houden dan een sterk verouderde huid terug te verjongen. Nieuwe wetenschappelijke inzichten bevestigen de regel dat hoe ouder de huid is, des te sneller ze verder gaat verouderen tot op een punt waarbij enkel zeer agressieve behandelingen met een verhoogd risico op complicaties en langdurig herstel deze nog, enigszins, kunnen verjongen.

De keuze van welke behandeling het meest geschikt is voor u hangt af van uw huidtype, huidconditie, budget, downtime, pijntolerantie, persoonlijke voorkeur...hetgeen tijdens een consultatie kan besproken worden.