De titel "Fillers zijn Killers" van het nieuwe boek van Dr Jan Vermeylen deed mij toch even de wenkbrauwen fronsen.

Dr Vermeylen heeft gelijk dat sommige patiënten het Noorden kwijt zijn en zich veel te fel laten leiden door sociale media en influencers. Te veel Fillers, of een "frozen face" door Botox zijn ook mijn ding niet . Er is een duidelijk verschil tussen trends en echte schoonheid . Shoppen naar de goedkoopste behandelaar voor de laagste prijs leidt vaak tot kwalitatief slechte resultaten.

Ik ben echter van de filosofie : Looking great, don't look done !

Persoonlijk denk ik dat er niks mis is om tijdig met spierontspanners te starten als je expressielijnen wilt voorkomen denk maar aan fronslijnen, voorhoofdslijnen en kraaienpootjes.Ook deskundig geplaatste fillers kunnen een (jong) gezicht meer balans geven hetgeen we ‘beautificatie‘ noemen. Ook hier speelt de competentie van de behandelende arts een rol. Een deskundig arts moet al eens neen durven zeggen tegen sommige patïënten.

Zijn volgende uitspraak in zijn boek, ik citeer: "‘Daarnaast lopen jonge patiënten het risico om vroegtijdig te verouderen. Botox is een spierontspanner waarvan het langdurig gebruik tot het wegsmelten van de spieren en dus tot een ingevallen gezicht kan leiden, terwijl Fillers de huid uitrekken, waardoor die op de lange termijn haar elasticiteit verliest.' is werkelijk helemaal van de pot gerukt.

Deskundig gebruik van spierontspanners (dus botox waarnaar de dokter verwijst in zijn boek) is wetenschappelijk bewezen veilig en dit ook bij langdurig gebruik. Spierontspanners voorkomen zoals we reeds aanhaalden dat we expressielijnen krijgen en maken dat bestaande expressielijnen verzacht worden. Tevens kan het de wenkbrauw een zachte lift geven. Geloof me uw gezicht zal er zeker niet door invallen…..

Fillers trekken de huid niet uit. Er zijn meer en meer aanwijzingen dat door het gebruik van (correcte, kwalitatieve) fillers de gelaatsveroudering net vertraagd wordt. Dit wordt deels verklaart door het feit dat fillers o.a.  collageenstimulerend zijn en sommige fillers zich als antioxydanten in het gezicht gedragen. Overdreven gebruik maken van te grote hoeveelheid fillers om met het opzet sterk te liften, kan inderdaad tot een pillow face leiden.  Bovendien zal een deskundige en ervaren arts meestal verschillende behandelingstechnieken combineren dan louter en alleen gebruik te maken van één tool in dit geval fillers. Mag ik dan ook conluderen dat een deskundige en ervaren arts, die beschikt over een heel gamma aan behandelingstechieken en bovendien eerlijk advies geeft aan zijn patiënten al een garantie zijn voor een sucessvolle behandeling.

Fillers zijn killers…. Zeker niet in mijn praktijk. Getekend dr Alexander Szajek