prp behandeling rimpels

Helaas wordt er in de esthetische geneeskunde veel gebakken lucht verkocht.

Een van deze mythes is volume herstel van het gelaat met behulp van PRP injecties .

In praktijk vertaalt zich dat met de vraag of ik met een prp behandeling wel voldoende diep injecteer.

 

Huidverjonging versus gelaatsverjonging:

Huidveroudering wordt oa gekenmerkt door een verlies van collageen en elastine waardoor de huid(dermis) dunner wordt, verrimpelt en verslapt.

PRP (rijk aan groeifactoren) wordt voorgesteld als een natuurlijke, vrijwel risicoloze manier om de steuncellen (fibroblasten) aan te zetten tot het aanmaken van meer collageen waardoor de huid op een natuurlijke manier een zekere verjonging ondergaat. Studies tonen aan dat de huid inderdaad 'verjongt'  door het injecteren van prp. Prp kan als dusdanig gebruikt worden ter preventie of als behandeling van huidveroudering(collageenverlies).Recentelijk zijn er ook aanwijzingen dat bepaalde pigmentstoornissen verbeteren door het gebruik van prp.

Gelaatsveroudering gaat uiteraard verder dan alleen huidveroudering. Hierbij speelt volumeverlies (doordat de onderhuidse  vetweefsels slinken, volume verliezen) een belangrijke rol. Ter behandeling hiervan kan natuurlijk lichaamseigen vet ingespoten worden (lipofilling)  of kan er gebruik gemaakt worden van 'synthetische fillers' waarbij hyaluronzuur en calciumhydroxyapatiet de meest gebruikte en veiligste zijn. Sommige artsen spuiten ook hier PRP diep in met als opzet een 'natuurlijk' volumeverhoging te bekomen.

 

Een aantal reflecties betreffende PRP en volumeherstel:

1.Er zijn geen wetenschappelijke studies die aantonen dat PRP ingespoten in het vetweefsel daadwerkelijk tot volumetoename leidt.
Er zijn wel publicaties  waarbij PRP gemengd wordt met vet (lipofilling) met de hoop dat er meer verplaatste  vetcellen aanpakken.
 
2. Stel dat er toch volumetoename zou zijn.  Komt dat dan doordat er effectief natuurlijk vetweefsel hergroei is of komt de
volumetoename door fibrose , verlittekening hetgeen niet echt gewenst is.
 
3. Controle over de volumetoename: bij lipofilling en fillers :wat je inspuit is het resultaat. Hoe zit dat met PRP?
 
4. Voor en na foto's : zijn onmiddellijk genomen na het injecteren van PRP: zelfs ingespoten water geeft even een volumetoename!
 
5. PRP diep geïnjecteerd kan als het in bloedvaten komt tot huidnecrose en blindheid leiden: Het eerste geval van blindheid is inmiddels beschreven.
 
 
Ook de uitvinder ( in Europa 'misbruikte' term Vampire facelift)  DR. Charles Runels gebruikt hyaluronzuur om volume te creëren
en prp om de huid te verbeteren.
 
Dus samengevat:
PRP is een natuurlijke (soms subtiele) veilige manier van huidverjonging waarbij voornamelijk het collageenverlies aangepakt wordt.
Natuurlijk volumeherstel (door PRP diep te injecteren) klinkt attractief maar hiervoor is er absoluut geen enkele wetenschappelijke evidentie!