Acne littekens behandelen:

Acne is de meest voorkomende huidziekte die 80-90 procent van de adolescenten treft. Acne littekens zijn vaak het gevolg en gerelateerd aan de ernst en het ontbreken van een adequate behandeling tijdens de actieve acne-fase. Acne littekens kunnen het zelfvertrouwen ernstig aantasten waardoor de levenskwaliteit daalt. Er zijn verschillende soorten acne littekens. Meestal zijn ze atrofisch (deukjes in de huid) door het verlies van collageen in de huid(dermis) tijdens de ontstekingsfase. Veroudering kan de littekens meer zichtbaar maken daar de huid minder strak wordt door het collageenverlies.

Atrofische acne littekens kunnen onderverdeeld worden in 3 groepen:

 • Icepick
 • Boxcar
 • Rolling
  FIGURE1: Samples from five different types of acne scars and their... | Download Scientific Diagram

Hoe acne littekens voorkomen?

Vroegtijdige adequate behandeling van actieve acné is essentieel om het risico op acnélittekens te beperken. Acné is tijdelijk maar acnélittekens die niet behandeld worden, zijn permanent. De ernst van de acné, de duur van acné, het manipuleren van de letsels en een familiale tendens tot littekenvorming zijn de belangrijkste risicofactoren.

Behandeling van acne littekens:

Waar vroegere behandelingen erg agressief waren zijn er ondertussen nieuwere behandelingen ontwikkeld die (veel) veiliger zijn met een kortere herstelperiode zonder aan efficiency in te boeten. Tevens zijn deze behandelingen ook geschikter voor gevoeligere en donkerder huidtypes. Het opzet van deze behandelingen bestaat eruit de huid te stimuleren tot de aanmaak van nieuw weefsel (collageen) die de littekentjes als het ware opvullen zodat ze minder zichtbaar zijn.

Hoe wij atrofische acne littekens behandelen:

Acne littekenbehandeling reflecties:

 • Het combineren van verschillende behandelingsmodaliteiten leidt vaak tot betere resultaten.
 • Het volledig resultaat is pas zichtbaar na een 3-tal maanden daar de aanmaak van nieuw collageen tijd nodig heeft.
 • Het opzet van een acne littekenbehandeling is om een (duidelijke) verbetering van de littekens te bekomen. Een volledige correctie is helaas niet mogelijk.                                        

Practisch:

In praktijk gebeuren er drie behandelingen op maandelijkse basis.

 • Eerst gebeurt er een kleine bloedname.
 • Vervolgens worden de groeifactoren uit de eigen bloedplaatjes gecollecteerd en dan in de aangetaste huid geïnjecteerd. De huid wordt op voorhand met een speciale verdovende crème behandeld om het discomfort tot een minimum te herleiden.
 • Na de PRP Injecties volgt onmiddellijk aansluitend  een microneedling behandeling van de acne littekens. Deze gecombineerde behandeling zorgt voor een sterke collageensynthese waardoor de littekentjes als het ware opgevuld worden. De huid blijft na deze behandeling een paar dagen rood maar deze roodheid kan reeds na 24 uur gecamoufleerd worden. De behandelende huid mag een week niet aan zonlicht blootgesteld worden.

Deze behandeling  geeft tot 50 procent betere resultaten dan louter microneedling behandelingen. De resultaten kunnen desgewenst nog verbeterd worden door na een half jaar een aantal Venus Viva Firm FX Fractionele RF behandelingen te combineren.

 

Tijdens een huidverbetering consult bepalen we of deze behandeling voor u geschikt is. Dit consult maakt het ook mogelijk dat we de behandelingen in de agenda zo inplannen dat de continuïteit van de behandelingen gegarandeerd blijft zodat u een optimaal resultaat kan bereiken.